De 20e Zakloop in Nisse ondervond afgelopen zondag 24 november behoorlijke concurrentie van de Warandeloop in Tilburg. Veel sterke Zeeuwse lopers gaven de voorkeur aan deelname in Tilburg. Niettemin was het aantal deelnemers in Nisse (in totaal) tussen de 600 en 700. Daarover waren de organisatoren (Comité Zaklopers en AV’56) zéér tevreden.

In de top vijf van de langste afstand (de Grote Zakloop, halve marathon) kwamen om voornoemde reden weinig Zeeuwen voor. De afstand werd gewonnen door Jorim Scheele uit Maastricht. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit ’s-Gravenpolder, waar zijn ouders nog wonen. Zij waren aanwezig bij zijn huldiging.

Bij de Kleine Zakloop en de Mini-Zakloop waren méér Zeeuwen (meer bepaald AV’56’ers) in de hoogste regionen van de uitslagen te vinden. Bij de Kleine Zakloop werd het complete tableau van de top vijf bij de heren gevormd door AV’56’ers: 1 Patrick de Vos, 2 Boris de Bruijn, 3 Jasper Zuidhof, 4 Jordi Bot (ex-AV’56), en 5 Arnoud Rijk.

Bij de  dames werd Marianne de Kok (Dynamica) winnares, maar de drie daaropvolgende plaatsen waren voor AV’ers: 2 Astrid den Herder, 3 Esther de Koning en 4 Jasmijn van Dieren.

De Mini-Zakloop over 4,2 km (een nieuwe afstand, over twee rondjes) was bij de meisjes een gemakkelijke prooi voor Elise Mol. Op de plaatsen 2, 4 en 5 plaatsten zich ook AV’56-leden: Marit Simonse, Tess Bustraan en Lotte Elstgeest. Bij de jongens won Jens Beuns. Vijfde werd Dylano de Jonge.


Veel persoonlijke records

De omstandigheden om te lopen waren zondag voortreffelijk. Het was ietwat mistig, maar er stond nauwelijks wind. De luchtvochtigheid was relatief hoog. Dat speelde veel deelnemers in de kaart. Op de lange en korte afstand werden veel persoonlijke records verbeterd. Dat gold zelfs voor enkele parcoursrecords.

Er was ook nog een bijzondere valpartij. Die deed zich niet voor op het parcours, maar op het dorpsplein van Nisse. Het slachtoffer was onze speaker Matthieu Warrens. Hij bleef met zijn voet achter een punt van het podium haken en viel plat op zijn gezicht in het modderige gras.

Met zijn bemodderde gezicht kon hij moeiteloos doorgaan voor Zwarte Piet. Na enig schoonmaakwerk met een zakdoek bleef er slechts een roetveeg-Piet over. Wel zat Matthieus jas flink onder de modder.

De uitslagen van de Zakloop 2019 staan op www.atletiekzeeland.nl

Twee fotoseries zijn HIER te vinden.

 

 

 

FOTO: Peter Balkenende op de Grote Zakloop (halve marathon).

 

 

FOTO: Astrid den Herder, sterk op de Kleine Zakloop.

 

 

FOTO: Speaker Matthieu Warrens, nadat (na een valpartij) de modder van zijn gezicht was geveegd. (Foto’s: Huib Boogert).

 

Share this post