Is speciale training voor het veldlopen of crossen noodzakelijk? Nee, een goede loper op de baan of de weg zal ook in het veld bij de crossen behoorlijk meekunnen.

Is speciale veldlooptraining nuttig? Ja, en niet alleen voor lopers die aan crossen meedoen. Het is in de laatste maanden van het jaar een prettige afwisseling op je normale trainingen en je wordt zeker een betere hardloper.

Leuk en aardig, maar hoe pak je ‘t aan? In mijn winterschema staan tot de Nieuwjaar redelijk wat veldlooptrainingen gepland en daar staat precies bij hoe je dat moet doen.

Toch klinkt dit eenvoudiger dan het is. Het is voor hardlopers die dit nog nooit gedaan hebben toch moeilijker dan ik me altijd heb voorgesteld. Een geschikt rondje zoeken van ongeveer 1000 meter met een redelijk aantal bochten, diverse soorten onverharde ondergrond en liefst een hellinkje zal nog wel lukken. Maar de opdrachten een beetje fatsoenlijk en liefst in het goede tempo uitvoeren is iets anders.

Let op: we gaan in deze periode bij de trainingen geen bepaalde tijden over bepaalde afstanden nastreven. Het is spelenderwijs crossen en hopelijk probeer je het dan tijdens de weekenden in een wedstrijdje.

Om je toch een beetje op weg te helpen, houd ik op ZONDAG 13 OKTOBER A.S. een soort proeftraining, waarbij we verschillende facetten onder de loep nemen. Tussendoor zal ik ook nog iets zeggen over schoenen voor de cross en andere zaken waar je op moet letten.

De totale training duurt ongeveer 1,5 uur. We beginnen om 11.00 uur en verzamelen bij flat Boszicht in Goes–Zuid aan het eind van de Populierenstraat/Eikenlaan.

Globaal ziet de training er als volgt uit:

  1. Inlopen en verkennen crossrondje.
  2. 4 blokken van ongeveer 10 minuten met verschillende versies.
  3. Uitlopen en napraten over de bevindingen.

Als het nat is, zijn een paar droge schoenen (en sokken, maar die draag ik nooit ) aan te bevelen. En datzelfde geldt uiteraard voor kleding, zeker als je op de fiets komt.

Belangstelling? Laat het even weten (jacroose@hetnet.nl of 0113 227173). Er zijn nu al voldoende aanmeldingen. Dus de bijeenkomst gaat zeker door.

 

jan_roose_2019_copy.jpg

FOTO: Jan Roose tijdens een van zijn eigen crossen, in dit geval de Stelleplascross. (Foto: Huib Boogert).

 

Share this post