Het begon als een grap, maar is intussen lijken de Zeeuwse hardlopers het toch als een serieuze competitie te gaan zien: wie loopt in 2020 de meeste wedstrijden…?

De kiem voor deze ‘wedstrijd der wedstrijden’ werd eind vorig jaar gelegd, toen de Walcherse hardloper Maurice Steketee zich op zijn blog ‘Hardlopen in Zeeland’ hardop afvroeg, welke Zeeuw in 2019 de meeste wedstrijden gelopen zou hebben gelopen.

Volgens hem konden dat maar twee mensen zijn: hij of John Guequierre. Maar het jaar was nog niet ten einde. Zou een van beiden nog een eindsprint wagen? Na wat plussen en minnen aan het begin van het nieuwe jaar kwamen ze tot de slotsom, dat beiden evenveel wedstrijden gelopen hadden: ergens in de 70. Gelijkspel dus.

Dat was voor Jan Roose, AV’56-supporter en -sponsor, aanleiding om de handschoen op te nemen. Hij bood aan om er een échte wedstrijd van te maken, voor alle soorten atleten. Als hoofdprijs loofde hij een nieuwe kleuren-tv uit, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. “De 2e t/m 5e prijs worden zoiets als een radio, een stofzuiger, een mixer en een koffiezetapparaat. Afhankelijk van de aanbiedingen op dat moment”, aldus Jan.


Reactie met een knipoog

Hij vertelt erover: “Het is natuurlijk een reactie met een knipoog, maar als het kan helpen om hardlopers naar (met name) de kleinere wedstrijden te lokken, is het mooi meegenomen. Voorlopig levert het al wel de nodige verhalen op”.

Intussen heeft Jan een serieus reglement in elkaar gedraaid, waarin wordt vastgesteld wat een ‘wedstrijd’ is (baan, weg én cross), welke wedstrijden wel en niet meetellen voor de competitie, en hoe de wedstrijddeelnames bij Jan moeten worden gemeld.

Veel Zeeuwse hardlopers hebben van Jan al een mail ontvangen met het reglement, maar omdat hij niet over ieders mailadres beschikt, geven we hier de woordelijke inhoud van het mailtje plus het reglement weer. Wie contact met Jan wil: jacroose@hetnet.nl.

Het mailtje luidde als volgt:

 

          COMPETITIE: ‘WIE LOOPT DE MEESTE WEDSTRIJDEN?’

 

                                roose_tv_2020.jpg            

                  John Guequierre (104) en Maurice Steketee (248) in actie bij de Inkelcross, afgelopen december.

 

Aanvankelijk was het een reactie met een dikke knipoog naar deze beide hardlopers, vanwege hun onderlinge duel in 2019, met als inzet de meeste wedstrijden in een jaar. Toen er positieve en enthousiaste reacties kwamen, heb ik besloten om tweestrijd verder uit te werken en er een competitie-voor-iedereen van te maken. Toch kom je dan direct haken een ogen tegen. Dus een paar regels of afspraken zijn wel nodig:

 1. Er is geen minimumlimiet v.w.b. het aantal wedstrijden om in het eindklassement te komen.
 2. In principe tellen alle hardloop- en atletiekwedstrijden mee, waar een uitslag van wordt gemaakt. Ook baanatleten die alleen technische nummers doen, komen in aanmerking. (Dat zij in de praktijk waarschijnlijk minder kans hebben vanwege minder aanbod, is duidelijk, maar meerkampen bij de jeugd in combinatie met loopwedstrijden kunnen de teller tijdens een volledig jaar aardig doen oplopen).
 3. Hoewel er wel hardgelopen wordt, zijn survivalruns, triathlons en duathlons géén atletiekonderdelen. Ze tellen dus niet mee. Ook een canicross of oriëntatieloop niet.
 4. Ook lichtjeslopen (nightruns), kerstmannenlopen en stadslopen door gebouwen waar geen uitslag wordt gemaakt e.d., komen niet in aanmerking.
 5. Clubkampioenschappen en andere onderlinge clubwedstrijden wél, maar testlopen met tijdopname tijdens een training weer niet. Wedstrijden moeten duidelijk op voorhand worden aangekondigd.
 6. Je kunt aan meerdere wedstrijden per dag meedoen (hoewel: niet aan te raden ). Op bijvoorbeeld Koningsdag zie je dikwijls dat er ergens ’s ochtends een wedstrijdje is en ’s avonds op een andere plaats ook nog een wedstrijdje. Dat telt dan voor 2 wedstrijden.
 7. Meedoen aan 2 afstanden bij dezelfde wedstrijd (bij een veldloop de korte en lange cross of bij een baanwedstrijd meerdere onderdelen) telt slechts voor 1 wedstrijd.
 8. Deelname aan de hardloop3daagse met 3 afstanden op 3 verschillende dagen is daarentegen weer goed voor 3 wedstrijden.
 9. Iedereen kan meedoen, maar je moet zelf je wedstrijden aan mij doorgeven. Dit doe je bij voorkeur aan het eind van de maand, maar in ieder geval voor de 7e van de volgende maand. Je stuurt een mail naar jacroose@hetnet.nl en vermeldt de eerste keer je naam, vrouw of man, en je club/loopgroep of je woonplaats. In de mail zet je ook de betreffende wedstrijden van die maand en in de bijlagen plaats je de uitslagen van die wedstrijden. De volgende maanden volstaan naam, wedstrijden en uitslagen.
 10. Mocht iemand pas later in het jaar belangstelling krijgen voor deze competitie? Geen probleem, maar na 1 mei kun je de wedstrijden van de eerste 3 maanden niet meer doormailen. Ik moet ergens een grens trekken, anders krijgen we een vertekend beeld van de tussenstanden. In de maand december graag na elke wedstrijd even een mailtje sturen. Kwestie van de spanning opvoeren.
 11. Ik maak een klassement voor vrouwen en mannen. Voor de plaatsen 1 t/m 5 zijn er prijzen met als hoofdprijs een televisie. Bij gelijke stand en van belang voor de prijzen volgt er een barragewedstrijd in januari op de dag dat we ook de prijsuitreiking plannen. Bij grote belangstelling hou ik ook de wedstrijden per club of loopgroep bij en komt er voor die categorie 1 extra prijs.
 12. In geval van twijfel overleg ik met vaste Jaro-medewerkers, maar neem ik de beslissing.

                                                                                                         Jan Roose

 

Share this post